Hva koster det å eie bolig i Spania?

Når du skal kjøpe bolig i Spania er det veldig viktig at du har en god oversikt over alle kostnader slik at du vet nøyaktig hva den endelige prisen på din drømmebolig blir. 

I tillegg til prisen på eiendoms-prospektet må du alltid regne med ca 13 % ekstra. 10% i skatt, og ca 3% for å dekke alle utgifter og kostnader relatert til handelen.

Det som kanskje er minst like viktig å vite er hva det vil koste deg å eie en bolig i Spania i årene fremover. 

Vår samarbeidspartner har en klubb for alle som kjøper gjennom dem, eller oss. I denne klubbe kan du få hjelp i årene fremover. De bistår med alt fra skatterepresentasjon og administrering av årlig betaling av eiendomsskatt til opprettelse og hjelp med vann/strøm kontrakter, forsikring, kommunikasjon med sameiet, vedlikehold av bolig og basseng samt anskaffelse av Internett og TV leverandører. 

Basert på dette har de satt opp en oversikt for deg over de faste årlige utgiftene du kan regne med som boligeier i Spania. Dette er kun en generell antydning og regnestykket er avhengig av hvordan type og størrelse bolig du kjøper, hvor den ligger og andre spesifikke og personlige faktorer. 

De har beregnet de årlige kostnadene for deres kunder og har inkludert alt fra skatt, kommunale avgifter, vanlig forbruk av vann/strøm, forsikring, sameiet og/eller vedlikeholdsavtale til internett og TV. 

Konklusjonen er at det koster ca 20 000 – 25 000 NOK i året å eie en bolig i Spania. Uten at det går an å si noe sikkert og eksakt om hva kostnaden vil bli for din bolig – på samme måte som det ikke går an å si hva løpende utgifter blir eksakt for en enebolig i Norge.

Eiendomsskatt 

Alle ikke-residenter som eier bolig i Spania må betale statlig eiendomsskatt selv om du skatter til Norge. Dette blir ofte kalt for “spansk selvangivelse”. 

Ifølge spansk lov må alle ikke-residenter/utlendinger som eier bolig ha en spanskregistrert skatterepresentant som på deres vegne kalkulerer beløpet, leverer “selvangivelsen” og betaler skatten for dem. 

Vår samarbeidspartner er registrert som skatterepresentant for alle deres kunder som ønsker det, og utfører denne prosessen for dem som en del av servicen. Dokument og registreringsavgiftene avhenger av hvor mange eiendommer og/eller eiere og ligger ca mellom 85€ og 155€

Grunnlaget for selve skatten beregnes fra ligningsverdien (valor catastral) på boligen som er betydelig lavere enn skjøteverdien. 

Avhengig av boligpris kan du regne med ca mellom 50€ og 150€ i eiendomsskatt per år. 

Kommunale avgifter IBI/SUMA 

IBI er kommunale avgifter som betales til kommunen der boligen deres ligger. I Alicante provinsen betales denne skatten gjennom et statlig firma som heter SUMA. Du kan regne med ca 200€ for en leilighet og ca 400€ for en enebolig med 3 soverom per år. 

Vann & Strøm 

Det er ikke mulig å gi en relevant prisantydning på hverken vann eller strøm siden dette avhenger av veldig mange faktorer. Det er mye variasjon i priser innad i Spania i de forskjellige områder og priser avhenger av personlig forbruk, størrelse på bolig og tilbud fra leverandør. 

Generelt sett så er begge ressurser dyrere enn i Norge. Enkle tiltak som å lukke baderomsdører når varmekabler er på og inngangsdører/vinduer når AC er på kan redusere forbruket veldig mye. 

Hovedleverandør for strøm her i området er Iberdrola og Hidraqua for vann. 

Boligforsikring 

Forsikringskontingentet avhenger av hva man ønsker å dekke i forsikringen og størrelsen på boligen. For en leilighet med 2 – 3 soverom kan du regne med ca 200€, og ca 400€ for en villa med 3 – 4 soverom og privat basseng. 

Sameiet/Vedlikehold 

Sameietkostnader vil variere avhengig av størrelse, antall boliger og type fasiliteter (basseng, spa, heis, tennisbaner osv). Sameietkostnader ligger ca mellom 100€ og 800€ per år men gjennomsnittet for en leilighet/rekkehus med fellesbasseng, grøntområder, belysning og vedlikehold vil ligge på ca 500€

Dersom du har en privat villa med eget basseng/hage er det vanlig å sette opp en vedlikeholdsavtale som koster ca 600€ per år. Det er vanlig at alle materialer/kjemikalier til standard vedlikehold er inkludert i denne prisen. 

Internett & TV 

Optisk fiber er nå blitt standard i de fleste boligområder selv om det kan variere litt i mindre bebygde områder. Avhengig av leverandør og valg av tilbud kan installasjon koste fra null til 200€, og ca 25€ per måned. Noen selskaper har avtaler hvor du kun betaler de månedene du er i Spania. 

Det finnes flere firma som leverer norske TV kanaler via satellite eller kabel. Det er stor variasjon når det gjelder kvalitet og prisene ligger på ca 25€ per måned. IP-TV løsninger via fiberoptikk har blitt mye mer populære de siste årene. 

En skreddersydd oversikt over disse kostnadene er en vanlig del av kjøpprosessen.

Ta kontakt dersom du har noen spørsmål eller ønsker personlig veiledning.